Suiker

Wat is suiker ?
Wat doet suiker in ons lichaam?
Wat zijn de verschillen tussen alle suikers?

 

Dit zijn vragen die tijdens de workshop op 12 juni aan de orde kwamen. Heb je hem gemist? Of wil je de informatie graag nog eens horen? Er is een opname gemaakt die je hier terug kunt kijken. 

Bij deze workshop was ook een proeverij. Want eten met weinig of zonder geraffineerde suiker kan ook heel lekker zijn.

Je kunt de recepten hieronder vinden zodat je het thuis ook kunt uitproberen.

 

Bekijk hier de promofilm.

Lekker eten met minder suiker.

GEZONDE BLAUWE BESSEN MUFFINS

Ingrediënten:

2 eieren

210 gram speltmeel

2 theelepels bakpoeder

100 gram honing

1 vanillestokje (het merg)

150 gram blauwe bessen

100 gram kokosolie

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de kokosolie. Was de blauwe bessen en houd ze apart. Doe alle overige ingrediënten in een beslagkom en roer goed door elkaar. Spatel de blauwe bessen voorzichtig door het beslag.

Vet 10 muffinvormpjes in (of gebruik een siliconen muffinvorm) en schep het beslag in de vormpjes. Zet de muffins in de voorverwarmde oven en bak ze in 20 minuten gaar (wanneer een satéprikker er schoon uitkomt zijn ze goed).

Laat de gebakken muffins iets afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.

 

Blauwe bessen muffins

BANANEN CAKE

Benodigdheden:

300 gram notenmeel

3 geklutste eieren

60 gram gesmolten boter

170-225 gram honing

1 theelepel zuiveringszout

2 geprakte bananen (extra rijp)

 

Mix alles en schenk het in een beboterde cakevorm. Bak in ongeveer 40 minuten op 180 graden Celsius tot de bovenkant terugveert als je hem aanraakt.

 

Stukje bananencake

AARDBEIENTAART MET BANAAN

Deze verse vruchtentaart met een romige bodem van gedroogd fruit en noten is een niet te beschrijven traktatie. De ingrediënten voor de bodem kunt u aan uw eigen smaak aanpassen, zolang de samenstelling maar dik genoeg is.

 

Voor de bodem:

100 gram sesamzaad

50 gram zonnebloempitten of amandelen

50 gram pecannoten of walnoten

140 gram rozijnen of vijgen

100 gram ontpitte dadels

1-3 eetlepels amandelmelk of water

Gemalen kaneel

 

Voor het glazuur:

300 gram aardbeien

3 eetlepels vruchtensuiker of 2 eetlepels ahornsiroop

 

Voor de vulling:

3 middelgrote bananen

300 gram aardbeien

Geraspte kokos

 

Bereiding:

  1. Maal het sesamzaad, de zonnebloempitten en de pecannoten in een food processor. Voeg de rozijnen, dadels en voldoende amandelmelk toe om er een stevig ‘deeg’ van te maken. Druk het ‘deeg’ in een ondiepe ronde taartvorm (22 1/2 cm) en bestuif met het gemalen kaneel.

  2. Meng 300 gram aardbeien met de vruchtensuiker. Giet tweederde van de aardbeienpuree in de taartbodem en bewaar de rest voor later.

  3. Snijd de bananen en de aardbeien in dunne plakjes. Schik de helft van de aardbeien op de taartbodem en bedek ze met de plakjes banaan. Verdeel de res van de aardbeienpuree iver de banaan en giet de rest van het glazuur erover. Bestrooi de taart met geraspte kokos en laat hem minstens 3 uur in de koelkast staan.

De taart is voor 8-10 personen

Aardbeientaart met banaan. Zo lekker, voor je het weet is het op.

Door wie werd dit geleid?

 

Elma Jack, Praktijkverpleegkundige, zal deze workshop geven. Elma is niet alleen opgeleid als Praktijkverpleegkundige, maar ook als Medisch Zendelinge. Elma heeft haar opleiding genoten in Amerika bij MEET Ministry. Daarnaast heeft zij gewerkt als zendelinge in Kenia, Noorwegen, Amerika en Nederland. Naast haar werk als Medisch Zendelinge heeft zij jaren gewerkt als verpleegkundige en de opleiding tot Praktijkverpleegkundige afgerond in Amsterdam. Met haar medische kennis worden de workshops wetenschappelijk onderbouwd.

Elma geeft cursisten een maand lang intensieve gezondheidstraining op het AGP kantoor in Roosendaal en daarnaast reist ze door heel Nederland voor het organiseren en het houden van gezondheidslessen en veganistische/vegetarische kooklessen. Ook begeleid ze mensen individueel in het verbeteren van hun gezondheid als Lifestylecoach.

 

Sfeerimpressie