Over lucht die we inademen is van alles te vertellen, dat gaan we dan ook doen. Is er namelijk een verschil tussen de binnen- en buitenlucht? En hoe zit het dan met de kwaliteit van de lucht in huis, is dat van groot belang?

En dan zijn er positieve en negatieve ionen die invloed hebben, maar wat zijn dat eigenlijk?

En dan de lucht inademen. Hoe werkt dat en hoe heb je daar zelf invloed op? Daar horen ook wat ademhalingsoefeningen bij die we met elkaar gaan uitproberen.

Deze proeverij en workshop waren op 16 april. Als je het hebt gemist kun je het hier binnenkort terugkijken.

De recepten bij deze proeverij vind je hieronder. 

RECEPTEN 

AUBERGINE CURRY

Recept voor 2 personen

Tijd: 30 min.

 

BENODIGDHEDEN:

2 aubergines

1 ui

2 tenen knoflook

400 gr tomatenblokjes

1 tl paprikapoeder

1 tl garam masala

1/4 tl chilipoeder

halve tl koriander

scheutje kokosmelk of room

snufje zout en peper

150 gr (zilvervlies)rijst

ook lekker met naanbrood

 

BEREIDINGSWIJZE:

Kook de rijst volgens de instructies op het pak.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergines in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook. Voeg na een paar minuten de aubergines toe en bak dit met de kruiden ongeveer 5-8 minuten mee.

Daarna kunnen de tomatenblokjes en de kokosmelk/room erbij. Laat de saus nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer de aubergine curry met rijst en eventueel wat naanbrood.

 

VEGAN KIP KERRY

Recept voor 2-3 personen

Tijd: 25 min. 

 

BENODIGDHEDEN:

200 gr rijst

1 ui

1 teen knoflook

1 paprika

2 el vloeibare boter (100% plantaardig)

200 gr tuinerwten

3 tl kerriepoeder

1 tl paprikapoeder

250 ml kokosmelk

200 gr plantaardige kipstukjes/250 gr jackfruit

 

BEREIDINGSWIJZE: 

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op het pak. Snipper de ui, snijd de paprika in blokjes en snijd de knoflook fijn. Giet een scheut vloeibare boter in een pan. Bak de plantaardige kipstukjes totdat ze een beetje bruin zijn. Voeg dan de kruiden, paprika, ui, knoflook en tuinerwten toe. In plaats van een vleesvervanger kun je ook een blikje jackfruit gebruiken. Vergeet niet om de jackfruit eerst af te spoelen voordat je het in de pan doet. Dit gaat het makkelijkst door de jackfruit even in een vergiet te doen en dan onder de kraan. Je kunt de jackfruit ook nog even met twee vorken uit elkaar trekken. Bak dit ongeveer 5 minuten en voeg dan de kokosmelk toe. Laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen zodat de saus kan inkoken. Serveer de rijst met de kip kerrie saus en maak het gerecht af met wat verse peterselie.

Tip: vervang de doperwten eens door courgette.

 

BANANENPANNENKOEKJES MET SOJAYOGHURT EN GEKARAMELISEERDE APPEL

Ingrediënten: 

Voor 20 stuks

2 zeer rijpe bananen

1 appel

500 ml plantaardige melk

400 g bloem

50 g rozijnen

4 el honing

4 el zonnebloemolie

2 el bakpoeder

2 tl vanille-extract

4 tl kaneel

1 tl zout

Margarine, om in te bakken

 

Bereidingswijze

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes in het formaat van kleine dobbelsteentjes. Zet de appelblokjes apart.

Schil de banaan en prak het vruchtvlees in een kom met behulp van een vork tot moes.

Voeg de plantaardige melk, honing, zonnebloemolie en vanille-extract toe aan de kom en roer het geheel door elkaar.

Voeg de bloem, het bakpoeder, zout en de helft van de kaneel toe aan de kom en roer het geheel door elkaar met een houten lepel. Het beslag zal niet helemaal egaal worden door de geprakte banaan, maar zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd zijn en er een beslag gevormd is.

Verhit een klein beetje margarine in een koekenpan en voeg wanneer de margarine gesmolten is een klein beetje van het beslag toe aan de pan totdat je een mooi rond pannenkoekje hebt. Wacht totdat er bubbeltjes ontstaan op het beslag en draai de pannenkoek om. Bak de pannenkoek nog 1-2 minuten aan deze kant. Herhaal deze stap totdat het beslag op.

Verhit margarine in een koekenpan en voeg de appelblokjes en overgebleven kaneel toe en roerbak het geheel 3-4 minuten totdat de appel gekarameliseerd is.

Stapel de bananenpannenkoekjes op elkaar en versier met de gekarameliseerde appel, de rozijnen en de sojayoghurt. Serveer de pannenkoekjes terwijl ze warm zijn.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb