De invloed van je gedachten

Op zondag 4 juni, hebben we gekeken naar wat je manier van denken voor je kan doen. Wanneer je het hebt gemist, of nog eens wilt bekijken dan kan dat hier. 

 

Aansluitend hadden we weer een proeverij met een aantal heerlijke plantaardige recepten. Maak ze zelf ook. De recepten vind je hieronder.

 

Recepten 

VEGAN PASTASALADE

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram (volkoren) schelpjespasta

50 gram pijnboompitten

295 gram gegrilde rode paprika

150 gram Violife witte griekse kaas

1 venkel

85 gram rucola

50 gram Kalamata-olijven zonder pit

2 el extra vierge olijfolie

Bereiding:

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Verhit in een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 2-3 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een bord. 

Laat ondertussen de paprika’s uitlekken en doe met 2/3 van de vegan witte kaas in een hoge mengbeker. Pureer met de staafmixer tot een dressing, breng op smaak met peper en eventueel zout en meng door de warme pasta. 

Snijd harde stukken van de venkel en snijd de knol in de lengte in dunne plakjes. Schep de venkel en rucola door de pasta en verdeel de salade over een grote schaal. Bestrooi met de olijven, de pijnboompitten en olijfolie. Verkruimel de rest van de vegan witte kaas erover en breng op smaak met versgemalen peper.

 

TOAST MET ROMIGE MAIS EN BONEN

Ingrediënten: 

1 middelgrote ui

1 teentje knoflook

3 el milde olijfolie

25 gram volkoren tarwemeel (of kikkererwtenmeel voor glutenvrij) 

300 ml sojadrink ongezoet

400 gram witte bonen in blik

190 gram mais in blik

6 sneetjes volkorenbrood

2 bosuien

½ tl milde paprikapoeder

Bereiding:

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een steelpan met dikke bodem en bak de ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg het meel toe en laat al roerend op laag vuur in 3 minuten garen. 

Voeg roerend met een garde de sojadrink in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de bechamelsaus op laag vuur 2-3 minuten zachtjes koken. 

Spoel de bonen en mais af onder koud stromend water en laat uitlekken. Voeg ze toe aan de saus en verwarm 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. 

Rooster ondertussen de sneetjes brood in de broodrooster en snijd diagonaal door. Snijd de bosui in ringetjes. Verdeel de toast over borden en verdeel de romige mais erover. Bestrooi met de paprikapoeder en bosui.

 

KIKKERERWTENSTOOF MET AARDAPPEL, SPERZIEBONEN EN ZILVERVLIESRIJST

Ingrediënten (voor 4 personen):

2 middelgrote uien

2 teentjes knoflook

2 el milde olijfolie

1kg vastkokende aardappel

½ rode peper (naar wens)

1 ½ el kerriepoeder

400 gram tomatenblokjes in blik

500 ml kokend water

100 gram zilvervliesrijst

250 gram diepvries kikkererwten

450 gram diepvries gebroken sperziebonen

Bereiding: 

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en knoflook 3 minuten op middelhoog vuur.

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in stukken van ca 2 cm. Snijd de halve rode peper fijn.

Voeg de kerrie en tomatenblokjes toe en kook 2 minuten op hoog vuur. Voeg de aardappel en rode peper toe en bak 1 minuut mee. Voeg het water toe, breng aan de kook en laat 15-20 minuten met de deksel op de pan op laag vuur zachtjes koken. 

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Voeg na 15-20 minuten de kikkererwten en sperziebonen toe en kook nog 10 minuten zonder deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stoof met de rijst.