Gluten

Op zondag 16 oktober was er een proeverij met workshop over gluten. Er werd duidelijkheid gegeven over wat gluten zijn, wat ze in ons dieet doen, of we ze echt nodig hebben en waarom zo veel mensen gluten intolerant zijn.

We hebben een paar gerechten zonder gluten, die je kon proeven en hebben de recepten hier neergezet.

In een reeks over gezonder leven was dit de vierde bijeenkomst.

Hier kun je de bijeenkomst nog een keer bekijken.

Recepten 

Kleine Ronde Boekweitbol (glutenvrij) 

Ingrediënten

  • 2 el chia zaad
  • ½ kop water
  • 1 kop boekweitbloem/meel
  • ½ kop tapioca bloem/meel
  • ½ el arrowroot
  • 2 el lijnzaadmeel
  • 1 tl zout
  • ½ tl xanthan gum
  • 1 ½ tl droge gist
  • ½ kop water, lauwwarm
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el olijf olie

 

Bereiding

Doe de chia zaadjes in een bakje en giet er de ½ kop water overheen. Laat dit voor minstens 15 minuten staan. Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een bakplaat in of bedek een bakplaat met bakpapier. 

Neem een grote mengkom, doe hierin de boekweit, tapioca, arrowroot, lijnzaadmeel, zout en xanthan gum. Meng dit alles met een houten lepel. 

In een apart bakje het gist op laten lossen in het lauwwarm water. Voeg hieraan de olijfolie en de ahornsiroop toe. Laat dit zo’n 3 minuten staan. Je ziet dat het gist werkt op de ahornsiroop. Voeg dit toe aan de kom met droge ingrediënten en voeg ook de volledige inhoud van het bakje met de chia zaadjes toe. Roer dit met de houten lepel tot er een deeg ontstaat. Dit duurt niet heel erg lang!

Haal het deeg uit de mixkom en plaats dit, op een met rijstmeel bestoven, werkplaats en vorm een mooie bol. Snij twee halve cirkels in de bovenkant en plaats de bol op de bakplaat. Zet het in de voorverwarmde oven. Zodra de oven gesloten is, moet de temperatuur terug worden gezet naar 190°C. Bak op deze temperatuur 1 uur. Verlaag na 1 uur weer de temperatuur naar 150°C en bak voor nog 1 uur, tot het brood donkerbruin en een knapperige korst heeft.

 

Cashewnotenballetjes met olijven en zongedroogde tomaten (glutenvrij) 

Ingrediënten:

  • 150 g cashewnoten (rauw)
  • 50 g ontpitte zwarte olijven, gehakt
  • 100 g courgette, geraspt
  • 50 g zongedroogde tomaten, in stukjes
  • 2 koffielepels kappertjes
  • 50 g boekweitmeel (of bloem)
  • Olie om te frituren
  • Peper en zout

Bereiding

Maal de cashewnoten. Vermeng vervolgens alle ingrediënten en kneed alles goed door elkaar. Vorm van het mengsel ongeveer 20 balletjes. Verwarm de frituurolie op 170°C. Frituur de balletjes tot ze goudbruin zijn. 

Lekker als aperitiefhapje of tapas. Heerlijk als hoofdgerecht met pastasalade.  

 

Amandelkoekjes met dadelpasta (glutenvrij) 

Ingrediënten:

  • 400 g amandelmeel
  • 80 g gesmolten boter
  • ¼ tl bakzout (zuiveringszout of natrium bicarbonaat)
  • ½ tl zout
  • 170 g honing
  • 250 g ontpitte dadels

Water

Bereiding koekjes

Mix de eerste 5 ingrediënten goed door elkaar. Maak er met de handen kleine balletjes van. Leg deze op een ingevette of met bakpapier bedekte bakplaat en druk ze plat. Bak de koekjes goudbruin (ongeveer 10-15 minuten) in de oven op 150°C. Laat ze goed afkoelen. Het kan lijken dat de koekjes nog wat zacht zijn terwijl de kleur al goed is. Haal de koekjes toch uit de oven. Met het afkoelen worden ze harder! 

Bereiding dadelpasta

Ontpit de dadels en doe ze in een keukenmachine. Voeg er water aan toe. Let op, niet te veel, dan wordt de pasta veel te nat. Iets boven de bodem is voldoende. Maal tot er een gladde pasta ontstaat. Smeer dit op een koekje en leg er eventueel nog een koekje bovenop. 

 

Eenvoudig glutenvrij brood (bonus) 

Ingrediënten:

  • 110 gram teffmeel
  • 110 gram sorghum meel
  • 110 gram kikkererwtenmeel (wordt ook wel gram flour genoemd)
  • 2 flinke tl (±10 gram) chiazaad
  • 20 gram lijnzaad (liefst gebroken) 
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 2 gram Keltisch zeezout
  • 2 gram gist
  • 8 gram psyllium vezels
  • 600-650 ml lauwwarm water

Doe de droge bestanddelen in een kom en meng ze alvast goed door elkaar, anders krijg je klontjes.

Voeg in kleine beetjes 600 ml water toe en roer het er met een houten spatel of lepel goed doorheen. Het deeg wordt best wel dik, het moet er een beetje uit zien als gewoon brooddeeg. Als het nog erg zwaar voelt met roeren, voeg dan ook de laatste 50 ml van het water toe.

Vet een bakvorm in en "giet" het brood erin. Het is een mooi samenhangend geheel. Om het in de hele vorm te krijgen kun je een beetje heen en weer schudden. Bestrooi eventueel met sesamzaad en/of maanzaad.

Laat het een uur op een warme plek rijzen.

Bak het brood in 30 minuten gaar op 180°C.

Laat het brood ondersteboven op een rooster loskomen uit de vorm. Dat kan even duren, wanneer je te snel bent gaat het brood kapot, dus geduld is van belang.
Wil je een iets knapperigere korst, doe het brood dan nog 5 minuten in de oven op 180°C. 

Ook de volgende dag is het brood nog zacht en lekker om te eten.

 

Amandelmayonaise 

Ingrediënten:

  • 100 gr (blanke) amandelen
  • 1,5 dl. ongezoete sojamelk of sojaroom gemengd 
      met water (sojaroom bij supermarkt)
  •  1 theelepel strooigist (edelgist)
  • snufje knoflookpoeder
  • 1-1,5 theel. kruidenzout of strooikruiden
  • zonnebloemolie ongeveer ½ liter
  • 3 eetlepels citroensap
  • klein stukje ui, gesnipperd
  • 8 gedroogde tomaatjes op olie (klein gesneden)
  • 2 eetl zeer fijn gesneden peterselie.

 

Maal de amandelen fijn in een keukenmachine totdat het overgrote deel als stof op de bodem ligt. Maak dit met bv een lepel even los van de bodem en voeg dan de helft van de  sojamelk, de strooigist, knoflookpoeder en het zout of strooikruiden toe.
Meng alles. Voeg de rest van de sojamelk toe. Zet de machine op de laagste stand en voeg in een dunne straal de zonnebloemolie toe, tot het een stevige brij geworden is. Tot slot de citroensap toevoegen en nog 1 minuut mengen.
Voeg de gesneden ui, gedroogde tomaten en peterselie toe en meng nog even op lage stand door totdat het goed verdeeld is.
Deze mayonaise is ca 7 dagen in de koelkast te bewaren.

Eet smakelijk