Met verstand de feestdagen in?!

Op 27 november was er een workshop en proeverij met als thema, "Met verstand de feestdagen in?!".

De meesten van ons kennen het wel. Het is gezellig, en er is veel te veel lekkers om je tegoed aan te doen. Je hebt dan de neiging om meer te gebruiken dan je eigenlijk nodig hebt. Maar wat doet over-eten eigenlijk met je lichaam?

Hoe ga je nu op een verstandige manier genieten van de feestdagen? En hoe zorg je dat je aan het eind geen spijt hebt van de voedingskeuzes en eventuele extra kilo's.

Probeer wat lekkere en gezonde recepten. Wij maakten ze vantevoren, maar hieronder staan de recepten zodat je het thuis ook kunt maken.

Hier kun je de workshop nog terug kijken.

Tijdens de workshop gaf Elma nog advies om sneller je eten te kunnen snijden zonder uren in de keuken te hoeven staan. Elma's advies voor makkelijk en snel snijden is de Nicer Dicer. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk en snel een gezonde pastasaus maken. 

Nicer dicer

recepten

Gezonde Speculaas koekjes

Ingrediënten:

150 gram amandelmeel

50 gram roomboter, gesmolten (een plantaardige boter maakt het wat droger)

1 ei

½ tl xanthaangom

1 tl baking soda

2 tl kaneelpoeder

½ tl gemberpoeder

1 tl nootmuskaat

½ tl gemalen kruidnagel

½ tl gemalen kardemom

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de gesmolten roomboter toe en meng dit kort. Vervolgens voeg je het ei toe en meng dan alles goed samen tot een deeg.

  2. Als je koekvormpjes wilt gebruiken kan het deeg te plakkerig zijn, voeg dan een klein beetje amandelmeel toe voor meer stevigheid. Om het deeg te maken leg je een stuk huishoudfolie op het aanrecht en smeer deze in met wat koolzaadolie. Druk met je handen vervolgens het deeg uit op de folie tot ongeveer 1 cm dikte (je kunt eventueel je handen ook een beetje natmaken met de olie).

  3. Gebruik de vormpjes of snijd vierkantjes van het deeg. Gebruik een mes om de koekjes van de folie af te halen en op het bakpapier te leggen. Bak de speculaas koekjes 20 minuten in de oven. Wanneer ze eruit gehaald worden zijn ze zacht, laat ze daarom afkoelen tot ze harder worden.

 

Daniëlle's taaitaaikoek (glutenvrij)

Dit is een lekkere vervanging voor de welbekende taai-taai die wij in december overal kunnen vinden. De smaak is er, alleen is de structuur meer een cake. Dat maakt het echter niet minder lekker!!!

 

Ingrediënten:

60 gram boekweitmeel

50 gram kikkererwtenmeel

15 gram amandelmeel

10 gram kokosbloesemsuiker

3 gram venkelzaad

15 gram gemalen lijnzaad

1 banaan

1 gram bakpoeder

1 el olijfolie

100 ml water

Bereiding:

Alle ingrediënten in een mengkom samenvoegen. Met een staafmixer kun je alles mixen. Als alles goed gemengd is en de banaan zich ook helemaal heeft samengevoegd met alle andere ingrediënten, nog een paar minuten doormixen. Dan schuimt het kikkererwtenmeel wat op waardoor het beslag lekker luchtig wordt.

Stort het mengsel uit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zet de oven vervolgens op 180°C en bak de koek in 15-20 minuten mooi bruin.

Vers is de smaak het best. Wanneer je hem langer bewaard wordt hij droog.

 

Plantaardige meatloaf

Ingrediënten:

800 gram kikkererwten in blik

800 gram zwarte bonen in blik

10 gram verse platte peterselie

2 tenen geperste knoflook

1 ½ tl gerookte paprikapoeder

50 gram gebakken uitjes, gedroogd

1 ½ tl gedroogde tijm

4 el paneermeel (evt glutenvrij)

2 el traditionele olijfolie

100 ml ketchup

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de kikkererwten en zwarte bonen in een vergiet en spoel deze af met koud stromend water. Laat dit goed uitlekken. Snijd de peterselie grof. Houd ¼ van de kikkererwten apart. Doe vervolgens alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een keukenmachine. Mix alles tot het een samenhangend geheel is. Hier en daar mogen er wel wat grovere stukjes tussen blijven zitten. Voeg extra olie en/of water toe wanneer het te droog is. Wanneer de capaciteit van de machine niet groot genoeg is kun je dit ook in twee delen doen.

  2. Schep de kikkererwten die apart gezet zijn door het mengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel het mengsel in een cakevorm, druk het mengsel goed aan en strijk het glad. Bak de meatloaf, in het midden van de oven in ca. 25 minuten goudbruin. Neem de meatloaf uit de oven en stort het voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten met de ketchup. Bak het dan nog 10 minuten in het midden van de oven zonder de bakvorm.

 

Serveer de meatloaf feestelijk met ontdooide diepvries cranberry’s om het wat extra kleur te geven.

 

Zuivelvrije aardbeien cheesecake

Ingrediënten (voor een springvorm van 25 cm):

Voor de bodem:

  • 100 gram rauwe amandelen, paar uur geweekt

  • 100 gram rauwe hazelnoten, paar uur geweekt

  • 6 el rauwe cacaopoeder

  • 300 gram verse dadels

Voor de vulling:

  • 100 gram kokosolie

  • 300 gram rauwe cashewnoten, paar uur geweekt

  • Sap en geraspte schil van 2citroenen

  • Merg van 1 vanillepeul of 1 zakje vanillesuiker

  • 120 gram honing

Topping:

  • 500-700 gram bevroren aardbeien

  • 2 el honing

Bereiding van de bodem:

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe de geweekte noten in een keukenmachine en maal goed fijn. Voeg daarna de dadels en de cacaopoeder toe en maal tot een mooi deeg ontstaat. Verdeel het deeg over de bedekte bodem van de springvorm. Het deeg is erg plakkerig, dus om het goed te kunnen verdelen kun je het beste met vochtige handen werken of de bolle kant van een lepel gebruiken. Laat dit zo staan.

 

Bereiding van de vulling:

Maal de cashewnoten fijn. Voeg vervolgens de kokosolie, honing, vanille en het sap en de geraspte schil van de citroenen toe. Mix tot er een gladde romige massa ontstaat. Giet dit over de bodem en verdeel.

 

Bereiding van de topping:

Meng de bevroren aardbeien met de honing in de keukenmachine tot een puree. Giet dit uit over de vulling en verdeel.

Zet de taart in de vriezer om goed op te laten stijven en voor het serveren in de koelkast.

 

Zuivelvrije chocolademousse

Ingrediënten:

  • 400 ml Kokosmelk

  • 5 el Cacaopoeder

  • 1 Cup Dadels, cup goed vol stoppen! (150-160 gram)

  • Paar druppeltjes vanille extract

Bereiding:

Zet een nacht van te voren de kokosmelk in de koelkast. Wanneer je het gaat gebruiken, draai je langzaam het blik om zodat het water naar boven gaat. Zo is de kokos niet te droog en niet te nat. Verwijder het vocht.

Ontpit de dadels en doe deze in een grote (!) mengbeker of schaal samen met 2 flinke eetlepels kokosmelk en pureer dit met een handpureerder.

Als je geen velletjes van de dadels wil, moet je het mengsel door een zeef halen met heel fijn gaas. Als het je niet uitmaakt, kun je de rest van de kokosmelk erbij doen. Voeg ook de cacaopoeder toe en maal alles tot het een mooi glad beslag wordt.

Voeg vervolgens de vanille extract toe.

 

Verdeel de mousse over de bakjes, en zet het een paar uur in de koelkast. Als je de mousse een dag van te voren maakt, smaakt hij nog lekkerder!