Hart-en vaatziekten

Op 18 september gingen we in op hart- en vaatziekten.

  • Wat zijn hart- en vaatziekten?
  • Waar worden hart- en vaatziekten door veroorzaakt?
  • Hoe kun je het beste je leefstijl aanpassen om het te voorkomen of te verbeteren?

Bekijk hier de opname die toen is gemaakt. 

Recepten 

LAAGJESONTBIJT MET MANGO EN ABRIKOOS

Ingrediënten: 

  • 1 pak Alpro Vanilleyoghurt
  • 1 rijpe mango
  • 2 abrikozen
  • 4 el (glutenvrije) havermout
  • handjevol verse frambozen

Bereiding:

  1. Schil de mango en ontpit de abrikozen. Doe alles in een blender en pureer tot een gladde puree. 
  2. Vul een glas of pot met een laagje vanilleyoghurt. Verdeel hier dan een laagje mango abrikozen puree overheen. Vervolgens een laag havermout. 
  3. Herhaal dit tot de top en bedek met de frambozen. 

 

SALADE FATTOUCHE

Ingrediënten: 

  • sap van 1 citroen
  • ½ koffielepel Zahtar
  • 4 el olijfolie
  • 1 komkommer, geschilt, ontpit en in blokjes
  • 12 kleine pruimtomaatjes, in 4en gesneden
  • 1 bosje peterselie, blaadjes
  • 1 bosje munt, blaadjes
  • 8 zwarte olijven, ontpit
  • 1 rode ui, geschild, in reepjes gesneden
  • 8 radijsjes in fijne schijfjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 50 gram rucola
  • 4 lenteuitjes, klein beetje groen meesnijden
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Giet het citroensap in een kom. Voeg de Zahtar, peper en zout toe en roer goed om. Voeg dan, al kloppend met een garde, de olijfolie toe.
  2. Meng in een kom de komkommer, de tomaatjes, peterselie, munt, olijven, rode ui, radijsjes, knoflook en rucola. Doe hier eventueel nog zout en peper bij naar smaak. Meng voorzichtig.
  3. Giet de saus erover en meng nogmaals.
  4. Garneer de salade met de lenteuitjes.

COURGETTEROLLETJES

Ingrediënten: 

  • 4 kleine courgettes
  • 250 gram ricotta
  • sap van een ½ citroen
  • scheutje olijfolie
  • handvol basilicumblad, fijngehakt
  • 50 gram pijnboompitten, geroosterd
  • balsamicoazijn, om over het gerecht te druppelen
  • olijfolie, voor bakken en over het gerecht te druppelen

Bereiding: 

  1. Schil de courgette overlangs met een dunschiller en haal er ongeveer 40 goede reepjes uit.
  2. Leg de courgettereepjes op een ingevette bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. 
  3. Breng ze op smaak met zout en peper en koel ze 20 minuten.
  4. Meng de ricotta met het citroensap, de olijfolie en zout en peper naar smaak.
  5. Schep de basilicum en de pijnboompitten erdoor.
  6. Leg een met een theelepel een klein beetje ricotta op de courgettereep en rol deze op. Herhaal dit tot de ricotta op is.
  7. Schik de courgetterolletjes op een bord en doe er een beetje peper overheen.
  8. Druppel er wat olijfolie en balsamicoazijn overheen. 

Sfeerimpressie