Proeverij met goede voornemens

QOp 15 januari hadden we een proeverij over goede voornemens.

Help jezelf om ze ook uit te laten komen.

Voorkom een winterdip door lekker buiten te bewegen. Maar hoe doe je dat nu op een fijne manier in de winter? Welke soorten beweging zijn er en wat doet al dat bewegen nu eigenlijk voor je?

Daarnaast heb je ook nog zonneschijn nodig. Het is dan ook ideaal om deze twee elementen, beweging en zonneschijn, te verbinden.

Er was natuurlijk ook weer wat te proeven waarbij je je goede voornemens geen geweld aan hoeft te doen en wat goed is om te nemen wanneer je in beweging gaat. Heb je het gemist? Dan kun je het zelf toch nog proeven met onderstaande recepten. Een deel van de workshop is opgenomen en kan hier worden teruggekeken. 

REcepten

BROCCOLICOUSCOUS MET ERWTEN EN FETA

Ingrediënten voor 2 personen:

2 stronken broccoli

2 takjes munt

150 gram kikkererwten

150 gram doperwten, diepvries of uit een pot

50 gram walnoten

50 gram feta

Olijfolie

Peper en zout

Bereiding:

Snijd de broccoli in roosjes, die de roosjes in een keukenmachine en vermaal ze tot kleine korreltjes. Hak de munt fijn en laat de kikkererwten en de doperwten (uit een pot) goed uitlekken. Wanneer je doperwten uit de diepvries gebruikt, moet je ze even kort blancheren.

Verhit een scheutje olie in een pan. Meng de kikkererwten en de doperwten met de broccolicouscous en bak het geheel zo’n 4 minuten in de pan. Voeg vervolgens de munt toe, een scheutje olijfolie en een flinke snuf peper en zout toe.

Hak de walnoten fijn en verbrokkel de feta. Verdeel de broccolicouscous over twee borden en verdeel de walnoten en de feta hierover.

 

EIWRAPS MET FETA

Ingrediënten voor 2 personen:

5 eieren

250 gram champignons

1 rode ui

150 gram feta of witte kaas

1 flinke hand walnoten

Peper en zout

Bereiding:

Kluts de eieren los in een kom. Breng op smaak met wat peper en zout. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schenk de helft van het mengsel in de pan. Bak ongeveer 3 minuten aan iedere kant en herhaal dit met de rest van het mengsel.

Snijd ondertussen de ui in halve ringen en de champignons in plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de champignons met de uit ongeveer 6-8 minuten goudbruin gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Leg op elk bord een eiwrap en verdeel de champignons en de ui over de wraps. Brokkel de feta erover en maak af met wat grofgehakte walnoten.

 

GEZONDE WORTELTAART ZONDER SUIKER MET SINAASAPPEL-ROOMKAASGLAZUUR

Ingrediënten:

150 gram zelfrijzende bloem

100 gram amandelmeel

50 gram rozijnen

50 gram walnoten, grof gehakt

4 tl gemalen koekkruiden; Dit is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper

1 tl bakpoeder

3 grote eieren

100 ml zonnebloemolie (en nog een extra scheut om in te vetten)

3 el plantaardige melk, bij gebruik van gewone melk, halfvolle melk gebruiken

300 gram wortels, geschild en geraspt

 

Voor het glazuur:

150 gram volle roomkaas

Zeste van 1 sinaasappel, gewassen en geraspt met een dunschiller

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bekleed een ronde bakvorm van ongeveer 20 cm met  bakpapier en vet gelijkmatig in met zonnebloemolie.

Meng de bloem, walnoten, rozijnen, koekkruiden en het bakpoeder in een grote kom. Maak, wanneer het goed gemengd is, een put in het midden.

Klop in een aparte kom de eieren op, voeg daarna de melk toe en dan in een dunne straal de olie. Vouw daarna de geraspte wortels er voorzichtig doorheen. De cake moet lekker luchtig zijn, daarom de wortelrasp en rustig doorheen doen. Voeg vervolgens het geklopte eimengsel toe aan de droge ingrediënten en roer goed om een dik en glad beslag te vormen.

Giet het deeg voorzichtig in de beklede bakvorm en spreid gelijkmatig naar de zijkanten. Bak dit in het midden van de oven gedurende 60 minuten, of totdat de cake goed gerezen is en een in het midden geplaatste prikker er droog uitkomt. Laat de worteltaart vervolgens minstens 1 uur afkoelen in de bakvorm.

Haal de afgekoelde wortelcake uit de bakvorm en leg deze op een bord of plank. Maak het sinaasappel-roomkaasglazuur door de roomkaas met de zeste van de sinaasappel te mengen en smeer dit gelijkmatig uit over de cake.

 

Let op! Als je de worteltaart even wil bewaren, kun je dat het beste doen door deze in de koelkast met aluminiumfolie te bewaren. De taart is tot drie dagen na bereiding nog lekker. Bewaar de worteltaart zonder glazuur. Je kunt het glazuur in een potje bewaren in de koelkast en voor het serveren op de taart smeren. Zo blijft de taart lekker sappig en smeuïg.