diabetes

  • Wat is diabetes en hoe is het te herkennen?
  • Welke belangrijke factoren spelen bij dit ziektebeeld mee?
  • Welke rol speelt voeding bij deze aandoening?
  • Hoe kun je als (potentiële) diabeticus je levensstijl hierop aanpassen?

Bovenstaande vragen zijn tijdens de workshop op 1 mei 2022 aan de orde gekomen.

Bij deze workshop was ook een proeverij. Want eten voor diabetici kan ook heel lekker zijn.

 

Wil je er nog eens naar kijken, of heb je het helaas gemist; dan staan hieronder de recepten en kun je ze ook eens zelf uitproberen. Van deze proeverij is ook een opname gemaakt. Hier kun je hem vinden en terug kijken.

Banaan & Noten Overnight Oats

(bereidingstijd: 10 minuten, 1 portie)

 

Ingrediënten:

40 gram Quaker havermout

120 ml (soja)melk

1 eetlepel Griekse yoghurt

½ gesneden banaan

1 theelepel honing

½ theelepel gemalen kaneel

1/8 theelepel gemalen nootmuskaat

¼ theelepel pure vanille extract

20 gram grof gemalen walnoten

 

Bereiding:

  1. Meng de havermout en de melk in een kom.

  2. Werk het af met de yoghurt, banaan, honing, kaneel, nootmuskaat en vanille en besprenkel met de walnoten.

  3. Dek het af en plaats het in de koelkast voor minimaal 2 uur en maximaal 12 uur.

  4. Geniet ervan in de ochtend!!

Banaan & Noten Overnight Oats

Carobeballetjes (variatie)

Ingrediënten:

¼ kop (50 gr) kokosolie

½ kop (125 gr) honing

½ kop ( 100 gr) geraspte appel

2 tot 4 eetl. (15-20 gr) carobepoeder

¼ tl. zout

½ kop (50 gr) gemalen noten (hazelnoten)

1 ½ kop (140 gr) havermeel*

Kokosrasp

 

Verwarm de kokosolie op een laag pitje totdat het gesmolten is en voeg de honing, carobe, appel en zout toe.

*Maal voor de havermeel havermoutvlokken in de blender en maal de noten**

** Ik gebruik altijd hazelnoten. Je kunt kiezen of je ze fijn maalt of wat grovere stukjes noot erin verwerkt.

Voeg alles bij elkaar.

Laat het even rusten, zodat het wat afkoelt, dan kun je er makkelijker balletjes van draaien.

Rol de balletjes door de kokosrasp en bewaar ze in de koelkast.

 

Variatie

Meng de gesmolten olie met de honing en carobe en smeer dit vloeibaar op een rijstwafel.

Laat hard worden in de koelkast.

De hoeveelheden zoals hierboven is genoeg voor 10-12 stuks.

In afgesloten verpakking zijn ze 3 dagen houdbaar.

Lekker bij het ontbijt of als tussendoortje in de pauze.

 

Voordelen ten opzichte van cacao

Carobe wordt ook in veel producten gebruikt in plaats van cacao, zoals bijvoorbeeld pasta, hagelslag, repen etc.

 Een van de voordelen is dat carobe van zichzelf behoorlijk zoet is waardoor er, in tegenstelling tot bij de bittere cacao, minder suikers aan hoeven te worden toegevoegd

 Carobe heeft, in vergelijking met cacao, een veel lager vetpercentage en bevat meer voedingsvezels die een goede werking hebben op de spijsvertering

 Carobe bevat geen theobromine, een soort cafeïne die wel in cacao zit.

 Sommige mensen hebben een allergie tegen cacao, in veel gevallen wordt carobe als alternatief wel goed verdragen

In recepten geldt dat 1 deel cacao door 1.5-2 delen carobe kan worden vervangen, daarnaast moet dan de hoeveelheid suiker worden gehalveerd.

 

Vegan Suikervrije Brownies

Ingrediënten:

250 gram bloem

275 gram palmsuiker

1 theelepel maïzena

1 zakje bakpoeder

1/3 theelepel zout

250 ml water

1 vanillestokje

65 gram cacaopoeder

250 ml zonnebloem olie

1 handjevol pecannoten, verkruimeld

Optioneel; suikervrije pure chocolade in kleine stukjes

 

Vet een vierkante ovenschaal in (20x20 cm) met wat olie en leg er een vel bakpapier in om de brownie er na het bakken en afkoelen makkelijk uit te tillen. Verwarm de oven vervolgens voor op 160 graden hetelucht- of 180 graden elektrische oven.

Meng in een kom de bloem, maïzena, palmsuiker, bakpoeder en zout door elkaar met een garde, zodat er geen klontjes in zitten.

Doe in een maatbeker het water en voeg de cacao en het merg van het vanillestokje toe. Roer ook dit met een garde tot een chocoladepasta. Voeg vervolgens de olie toe en roer weer met een garde tot een glad geheel.

Doe het mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles met een spatel tot een soepel en glad beslag. Zorg dat alle droge ingrediënten “opgelost” zijn.

Giet het beslag in de vorm en verdeel de verkruimelde pecannoten en eventueel de chocoladestukjes over het beslag.

Bak de brownies in ongeveer 35-40 minuten gaar. Laat de brownie volledig afkoelen, alvorens je deze uit de vorm haalt en aansnijdt.

vegan suikervrije brownies

sfeerimpressie

Door wie wordt dit geleid?

Elma Jack, Praktijkverpleegkundige, zal deze workshop geven. Elma is niet alleen opgeleid als Praktijkverpleegkundige, maar ook als Medisch Zendelinge. Elma heeft haar opleiding genoten in Amerika bij MEET Ministry. Daarnaast heeft zij gewerkt als zendelinge in Kenia, Noorwegen, Amerika en Nederland. Naast haar werk als Medisch Zendelinge heeft zij jaren gewerkt als verpleegkundige en de opleiding tot Praktijkverpleegkundige afgerond in Amsterdam. Met haar medische kennis worden de workshops wetenschappelijk onderbouwd.

Elma geeft cursisten een maand lang intensieve gezondheidstraining op het AGP kantoor in Roosendaal en daarnaast reist ze door heel Nederland voor het organiseren en het houden van gezondheidslessen en veganistische/vegetarische kooklessen. Ook begeleid ze mensen individueel in het verbeteren van hun gezondheid als Lifestylecoach.