Recepten

Gezonder zoet en nagerechten 

Glutenvrije oliebollen (iets minder gezond door het frituren) 

Ingrediënten:

  • 100 gram rozijnen
  • 12 gram verse gist / zakje gedroogde gist
  • ± 2½ dl lauwwarm water
  • 1 eetlepel suiker /agavesiroop
  • 125 gram boekweitmeel
  • 125 gram havermeel
  • 1 appel
  • Olie

Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
Meng de gist aan met de helft van het lauwwarme water en voeg de suiker /agavesiroop toe.
Zeef de bloem met een beetje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel en de rest van het water in het kuiltje.
Roer vanuit het midden totdat een glad beslag is ontstaan. Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Meng de kleine blokjes appel en de rozijnen door het beslag.
Laat het beslag afgedekt een uur rijzen op warme plek.
Verwarm de olie in een pan tot ongeveer 175°C. Doop twee lepels in de olie. Schep het deeg met de lepel in de hete olie. Frituur de oliebollen in 8-10 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege.
Neem de oliebollen met de schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Maak oliebollen altijd met vulling, dat houdt het deeg luchtig.

 

Carobeballetjes (variatie)

Ingrediënten:

  • ¼ kop (50 gr) kokosolie
  • ½ kop (125 gr) honing
  • ½ kop ( 100 gr) geraspte appel
  • 2 tot 4 eetl. (15-20 gr) carobepoeder
  • ¼ tl. zout
  • ½ kop (50 gr) gemalen noten (hazelnoten)
  • 1 ½ kop (140 gr) havermeel*
  • Kokosrasp

 

Verwarm de kokosolie op een laag pitje totdat het gesmolten is en voeg de honing, carobe, appel en zout toe.

*Maal voor de havermeel havermoutvlokken in de blender en maal de noten**

** Ik gebruik altijd hazelnoten. Je kunt kiezen of je ze fijn maalt of wat grovere stukjes noot erin verwerkt.

Voeg alles bij elkaar.

Laat het even rusten, zodat het wat afkoelt, dan kun je er makkelijker balletjes van draaien.

Rol de balletjes door de kokosrasp en bewaar ze in de koelkast.

 

Variatie

Meng de gesmolten olie met de honing en carobe en smeer dit vloeibaar op een rijstwafel.

Laat hard worden in de koelkast.

De hoeveelheden zoals hierboven is genoeg voor 10-12 stuks.

In afgesloten verpakking zijn ze 3 dagen houdbaar.

Lekker bij het ontbijt of als tussendoortje in de pauze.

 

Voordelen ten opzichte van cacao

  • Carobe wordt ook in veel producten gebruikt in plaats van cacao, zoals bijvoorbeeld pasta, hagelslag, repen etc.
  • Een van de voordelen is dat carobe van zichzelf behoorlijk zoet is waardoor er, in tegenstelling tot bij de bittere cacao, minder suikers aan hoeven te worden toegevoegd
  • Carobe heeft, in vergelijking met cacao, een veel lager vetpercentage en bevat meer voedingsvezels die een goede werking hebben op de spijsvertering
  • Carobe bevat geen theobromine, een soort cafeïne die wel in cacao zit.
  • Sommige mensen hebben een allergie tegen cacao, in veel gevallen wordt carobe als alternatief wel goed verdragen

In recepten geldt dat 1 deel cacao door 1.5-2 delen carobe kan worden vervangen, daarnaast moet dan de hoeveelheid suiker worden gehalveerd.

 

Vegan Suikervrije Brownies

vegan suikervrije brownies

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 275 gram palmsuiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1/3 theelepel zout
  • 250 ml water
  • 1 vanillestokje
  • 65 gram cacaopoeder
  • 250 ml zonnebloem olie
  • 1 handjevol pecannoten, verkruimeld
  • Optioneel; suikervrije pure chocolade in kleine stukjes

Vet een vierkante ovenschaal in (20x20 cm) met wat olie en leg er een vel bakpapier in om de brownie er na het bakken en afkoelen makkelijk uit te tillen. Verwarm de oven vervolgens voor op 160 graden hetelucht- of 180 graden elektrische oven.

Meng in een kom de bloem, maïzena, palmsuiker, bakpoeder en zout door elkaar met een garde, zodat er geen klontjes in zitten.

Doe in een maatbeker het water en voeg de cacao en het merg van het vanillestokje toe. Roer ook dit met een garde tot een chocoladepasta. Voeg vervolgens de olie toe en roer weer met een garde tot een glad geheel.

Doe het mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles met een spatel tot een soepel en glad beslag. Zorg dat alle droge ingrediënten “opgelost” zijn.

Giet het beslag in de vorm en verdeel de verkruimelde pecannoten en eventueel de chocoladestukjes over het beslag.

Bak de brownies in ongeveer 35-40 minuten gaar. Laat de brownie volledig afkoelen, alvorens je deze uit de vorm haalt en aansnijdt.

 

BANANEN CAKE

Stukje bananencake

Ingrediënten:

  • 300 gram notenmeel
  • 3 geklutste eieren
  • 60 gram gesmolten boter
  • 170-225 gram honing
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 2 geprakte bananen (extra rijp)

 

Mix alles en schenk het in een beboterde cakevorm. Bak in ongeveer 40 minuten op 180 graden Celsius tot de bovenkant terugveert als je hem aanraakt.

 

AARDBEIENTAART MET BANAAN

Aardbeientaart met banaan. Zo lekker, voor je het weet is het op.

Deze verse vruchtentaart met een romige bodem van gedroogd fruit en noten is een niet te beschrijven traktatie. De ingrediënten voor de bodem kunt u aan uw eigen smaak aanpassen, zolang de samenstelling maar dik genoeg is.

 

Voor de bodem:

  • 100 gram sesamzaad
  • 50 gram zonnebloempitten of amandelen
  • 50 gram pecannoten of walnoten
  • 140 gram rozijnen of vijgen
  • 100 gram ontpitte dadels
  • 1-3 eetlepels amandelmelk of water
  • Gemalen kaneel

 

Voor het glazuur:

  • 300 gram aardbeien
  • 3 eetlepels vruchtensuiker of 2 eetlepels ahornsiroop

 

Voor de vulling:

  • 3 middelgrote bananen
  • 300 gram aardbeien
  • Geraspte kokos

 

Bereiding:

  1. Maal het sesamzaad, de zonnebloempitten en de pecannoten in een food processor. Voeg de rozijnen, dadels en voldoende amandelmelk toe om er een stevig ‘deeg’ van te maken. Druk het ‘deeg’ in een ondiepe ronde taartvorm (22 1/2 cm) en bestuif met het gemalen kaneel.

  2. Meng 300 gram aardbeien met de vruchtensuiker. Giet tweederde van de aardbeienpuree in de taartbodem en bewaar de rest voor later.

  3. Snijd de bananen en de aardbeien in dunne plakjes. Schik de helft van de aardbeien op de taartbodem en bedek ze met de plakjes banaan. Verdeel de rest van de aardbeienpuree over de banaan en giet de rest van het glazuur erover. Bestrooi de taart met geraspte kokos en laat hem minstens 3 uur in de koelkast staan.

De taart is voor 8-10 personen

Als variatie hierop kun je ook peren in plaats van aardbeien nemen. Voeg dan nog wel wat extra kokos en amamdelmeel toe aan de puree, zodat het geheel niet te vochtig wordt. 

 

Amandelkoekjes met dadelpasta (glutenvrij) 

Amandelkoekjes met dadelpasta

Ingrediënten:

  • 400 g amandelmeel
  • 80 g gesmolten boter
  • ¼ tl bakzout (zuiveringszout of natrium bicarbonaat)
  • ½ tl zout
  • 170 g honing
  • 250 g ontpitte dadels

Water

Bereiding koekjes

Mix de eerste 5 ingrediënten goed door elkaar. Maak er met de handen kleine balletjes van. Leg deze op een ingevette of met bakpapier bedekte bakplaat en druk ze plat. Bak de koekjes boudbruin in de oven op 150 oC. Laat ze goed afkoelen. Het kan lijken dat de koekjes nog wat zacht zijn terwijl de kleur al goed is. Haal de koekjes toch uit de oven. Met het afkoelen worden ze harder! 

Bereiding dadelpasta

Ontpit de dadels en doe ze in een keukenmachine. Voeg er water aan toe. Let op, niet te veel, dan wordt de pasta veel te nat. Iets boven de bodem is voldoende. Maal tot er een gladde pasta ontstaat. Smeer dit op een koekje en leg er eventueel nog een koekje bovenop. 

 

Gezonde Speculaas koekjes

Ingrediënten:

150 gram amandelmeel

50 gram roomboter, gesmolten (een plantaardige boter maakt het wat droger)

1 ei

½ tl xanthaangom

1 tl baking soda

2 tl kaneelpoeder

½ tl gemberpoeder

1 tl nootmuskaat

½ tl gemalen kruidnagel

½ tl gemalen kardemom

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de gesmolten roomboter toe en meng dit kort. Vervolgens voeg je het ei toe en meng dan alles goed samen tot een deeg.

  2. Als je koekvormpjes wilt gebruiken kan het deeg te plakkerig zijn, voeg dan een klein beetje amandelmeel toe voor meer stevigheid. Om het deeg te maken leg je een stuk huishoudfolie op het aanrecht en smeer deze in met wat koolzaadolie. Druk met je handen vervolgens het deeg uit op de folie tot ongeveer 1 cm dikte (je kunt eventueel je handen ook een beetje natmaken met de olie).

  3. Gebruik de vormpjes of snijd vierkantjes van het deeg. Gebruik een mes om de koekjes van de folie af te halen en op het bakpapier te leggen. Bak de speculaas koekjes 20 minuten in de oven. Wanneer ze eruit gehaald worden zijn ze zacht, laat ze daarom afkoelen tot ze harder worden.

 

Daniëlle's taaitaaikoek (glutenvrij)

Dit is een lekkere vervanging voor de welbekende taai-taai die wij in december overal kunnen vinden. De smaak is er, alleen is de structuur meer een cake. Dat maakt het echter niet minder lekker!!!

 

Ingrediënten:

60 gram boekweitmeel

50 gram kikkererwtenmeel

15 gram amandelmeel

10 gram kokosbloesemsuiker

3 gram venkelzaad

15 gram gemalen lijnzaad

1 banaan

1 gram bakpoeder

1 el olijfolie

100 ml water

Bereiding:

Alle ingrediënten in een mengkom samenvoegen. Met een staafmixer kun je alles mixen. Als alles goed gemengd is en de banaan zich ook helemaal heeft samengevoegd met alle andere ingrediënten, nog een paar minuten doormixen. Dan schuimt het kikkererwtenmeel wat op waardoor het beslag lekker luchtig wordt.

Stort het mengsel uit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zet de oven vervolgens op 180°C en bak de koek in 15-20 minuten mooi bruin.

Vers is de smaak het best. Wanneer je hem langer bewaard wordt hij droog.

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de kikkererwten en zwarte bonen in een vergiet en spoel deze af met koud stromend water. Laat dit goed uitlekken. Snijd de peterselie grof. Houd ¼ van de kikkererwten apart. Doe vervolgens alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een keukenmachine. Mix alles tot het een samenhangend geheel is. Hier en daar mogen er wel wat grovere stukjes tussen blijven zitten. Voeg extra olie en/of water toe wanneer het te droog is. Wanneer de capaciteit van de machine niet groot genoeg is kun je dit ook in twee delen doen.

  2. Schep de kikkererwten die apart gezet zijn door het mengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel het mengsel in een cakevorm, druk het mengsel goed aan en strijk het glad. Bak de meatloaf, in het midden van de oven in ca. 25 minuten goudbruin. Neem de meatloaf uit de oven en stort het voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten met de ketchup. Bak het dan nog 10 minuten in het midden van de oven zonder de bakvorm.

 

Serveer de meatloaf feestelijk met ontdooide diepvries cranberry’s om het wat extra kleur te geven.

 

Zuivelvrije aardbeien cheesecake

Ingrediënten (voor een springvorm van 25 cm):

Voor de bodem:

  • 100 gram rauwe amandelen, paar uur geweekt

  • 100 gram rauwe hazelnoten, paar uur geweekt

  • 6 el rauwe cacaopoeder

  • 300 gram verse dadels

Voor de vulling:

  • 100 gram kokosolie

  • 300 gram rauwe cashewnoten, paar uur geweekt

  • Sap en geraspte schil van 2citroenen

  • Merg van 1 vanillepeul of 1 zakje vanillesuiker

  • 120 gram honing

Topping:

  • 500-700 gram bevroren aardbeien

  • 2 el honing

Ingrediënten (voor een springvorm van 25 cm):

Voor de bodem:

  • 100 gram rauwe amandelen, paar uur geweekt

  • 100 gram rauwe hazelnoten, paar uur geweekt

  • 6 el rauwe cacaopoeder

  • 300 gram verse dadels

Voor de vulling:

  • 100 gram kokosolie

  • 300 gram rauwe cashewnoten, paar uur geweekt

  • Sap en geraspte schil van 2citroenen

  • Merg van 1 vanillepeul of 1 zakje vanillesuiker

  • 120 gram honing

Topping:

  • 500-700 gram bevroren aardbeien

  • 2 el honing

Bereiding van de bodem:

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe de geweekte noten in een keukenmachine en maal goed fijn. Voeg daarna de dadels en de cacaopoeder toe en maal tot een mooi deeg ontstaat. Verdeel het deeg over de bedekte bodem van de springvorm. Het deeg is erg plakkerig, dus om het goed te kunnen verdelen kun je het beste met vochtige handen werken of de bolle kant van een lepel gebruiken. Laat dit zo staan.

 

Bereiding van de vulling:

Maal de cashewnoten fijn. Voeg vervolgens de kokosolie, honing, vanille en het sap en de geraspte schil van de citroenen toe. Mix tot er een gladde romige massa ontstaat. Giet dit over de bodem en verdeel.

 

Bereiding van de topping:

Meng de bevroren aardbeien met de honing in de keukenmachine tot een puree. Giet dit uit over de vulling en verdeel.

Zet de taart in de vriezer om goed op te laten stijven en voor het serveren in de koelkast.

 

Zuivelvrije chocolademousse

Ingrediënten:

  • 400 ml Kokosmelk

  • 5 el Cacaopoeder

  • 1 Cup Dadels, cup goed vol stoppen! (150-160 gram)

  • Paar druppeltjes vanille extract

Bereiding:

Zet een nacht van te voren de kokosmelk in de koelkast. Wanneer je het gaat gebruiken, draai je langzaam het blik om zodat het water naar boven gaat. Zo is de kokos niet te droog en niet te nat. Verwijder het vocht.

Ontpit de dadels en doe deze in een grote (!) mengbeker of schaal samen met 2 flinke eetlepels kokosmelk en pureer dit met een handpureerder.

Als je geen velletjes van de dadels wil, moet je het mengsel door een zeef halen met heel fijn gaas. Als het je niet uitmaakt, kun je de rest van de kokosmelk erbij doen. Voeg ook de cacaopoeder toe en maal alles tot het een mooi glad beslag wordt.

Voeg vervolgens de vanille extract toe.

 

Verdeel de mousse over de bakjes, en zet het een paar uur in de koelkast. Als je de mousse een dag van te voren maakt, smaakt hij nog lekkerder!

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb